100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la intrarea țării noastre în Primul Război Mondial. După 2 ani de neutralitate, perioadă în care oamenii politici au negociat condițiile de participare la război, pe 27 august 1916, România s-a alăturat Antantei.
Participarea țării noastre în Primul Război Mondial și evenimentele ulterioare, finalizate prin Unirea de la 1 Decembrie 1918 reprezintă cele mai importante momente din istoria țării noastre, momente pe care cu toții suntem datori să le purtăm în suflete și să le oferim respectul cuvenit.
La împlinirea unui secol de la intrarea în Marele Război, sărbătorirea Zilei Naționale a României are anul acesta o semnificație aparte.


Astfel, Muzeul Județean Ialomița, în colaborare cu alte instituții de cultură naționale și județene, a organizat o serie de expoziții menite să readucă în memoria publicului aceste evenimente marcante ale istoriei poporului nostru.


Primul eveniment din această serie, desfășurat în data de 24 noiembrie 2016, la Casa de Cultură Fetești (Galeriile Lumina), în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului, Primăria Municipiului Fetești și Casa de Cultură Fetești a fost deschiderea expoziției MONUMENTE ȘI EROI. MEMORIA MARELUI RĂZBOI. Expoziția itinerantă dedicată Primului Război Mondial face parte din proiectul cultural ,,Monumente și Eroi – Memoria Marelui Război. Proiect Pilot (jud. Ilfov)”. Finanțată de Administrația Fondului Cultural Național, expoziția își propune să aducă în memoria comunității obiective cu valoare memorială precum: monumente, fotografii, scrisori și jurnale de război ale eroilor din Primul Război Mondial.


În parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Județean Ialomița va organiza cu ocazia Zilei Naționale a României două expoziții: VIAȚA DE FRONT DIN MARELE RĂZBOI (1916-1918) și ROMÂNII ȘI MARELE RĂZBOI (1916-1918).


Prima dintre ele, ROMÂNII ȘI MARELE RĂZBOI (1916-1918), organizată în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României și Consiliul Județean Ialomița, va fi vernisată în data de 30 noiembrie a.c., la sediul Consiliului Județean Ialomița.


Cea de-a doua expoziție, VIAȚA DE FRONT DIN MARELE RĂZBOI (1916-1918, este organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Slobozia, Muzeul Național de Istorie a României și Casa Municipală de Cultură Slobozia și este găduită de Casa Municipală de Cultură Slobozia. Va fi deschisă publicului în data de 29.11.2016.


Tot în această perioadă, Muzeul Județean Ialomița, în parteneriat cu Muzeul Dunării de Jos din Călărași, organizeză expoziția 1 DECEMBRIE 1918. UN VIS ÎMPLINIT!, expoziție de istorie ce va avea loc la sediul Muzeului Dunării de Jos și va putea fi vizitată în perioada decembrie 2016-ianuarie 2017.

2016-11-29T14:40:43+00:00 noiembrie 29th, 2016|0 Comments

Leave A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.