Costume populare din colecțiile Muzeului Județean Ialomița

//Costume populare din colecțiile Muzeului Județean Ialomița

Costume populare din colecțiile Muzeului Județean Ialomița

Consiliul Județean Ialomița și Muzeul Județean Ialomița în parteneriat cu Primăria Municipiului Slobozia și Direcția pentru Cultură, Sport și Tineret, vă invită să participați, vineri 14.06.2013, orele 16:00, la vernisajul expoziției de etnografie „Costume populare din colecțiile Muzeului Județean Ialomița“, expoziție organizată cu ocazia Sărbătorilor Municipiului Slobozia.

Această expoziție reunește costume populare, obiecte de podoabă, dar și elemente de artă populară din diferite zone etnografice ale țării, cum ar fi: Hunedoara, Suceava, Vrancea, Gorj, Sibiu, Brașov, Timișoara, Bihor și Ialomița, intrate în patrimonial muzeului în urma cercetărilor de teren întreprinse în anii ’70 de specialiștii Muzeului Județean Ialomița.

Proiectul expozițional la care facem referire pune în valoare acest patrimoniu inestimabil așa cum de-a lungul timpului au fost valorificate alte categorii de patrimoniu din colecțiile noastre: arheologie, istorie, artă.

Un cadru al expoziției este reprezentat de costumul popular ialomițean descoperit în deceniul VIII al secolului trecut de specialiști ai Muzeului Județean Ialomița și anume: Elena Rența și Răzvan Ciucă, într-un proiect coordonat de etnologul Elena Secoșan.

Privitor la portul popular ialomițean, vreme îndelungată Bărăganul a fost considerat o „pată albă“ pe harta etnografică a României.

Singurul tip de costum cunoscut era cel „de Vlaşca“ format într-o restrânsă zonă din sudul județului Ilfov — care reprezenta atât în muzee, cât și în toate reprezentările folclorice, tipologia vestimentației populare din vastul teritoriu al Bărăganului.

Mai mult decât atât, datele din teren au fost valorificate prin organizarea unui atelier format din 12 femei absolvente ale Școlii Populare de Artă din comuna Mărculești, care au reușit, respectând întru totul materialul, formele și tehnicile tradiționale, să confecționeze 12 costume populare cu diferite modele.

Demersul de regăsire și readucere în actualitate a costumului popular ialomițean a fost continuat în anii ce au urmat prin publicarea unei descrieri complete în volumul Portul popular de sărbătoare din România, apărut în anul 1984, realizat de Elena Secoșan și Paul Petrescu.

Vă așteptăm!

2013-07-11T14:50:41+00:00 iunie 13th, 2013|1 Comment

One Comment

  1. estera 22 ianuarie 2014 at 19:24 - Reply

    buna ziua asi avea o intrebare eu am 2 camasi de arta populara romaneasca din secolul XIX lea ie unica asi vrea sa le vand ma-ti putea indruma unde asi putea sa le vand ?scrietimi pe e-mail:esterpencea@gmail.com mva multumesc o zi buna

Leave A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.