Firicel de primavara

Atelierele de creație dedicate mărțișorului s-au desfășurat și în acest an la sediul Muzeului Județean Ialomița.

Astfel, în perioada 27-28 februarie 2020, elevii Școlii gimnaziale Sfântul Andrei și preșcolarii de la Grădinița cu Program Prelungit Junior, coordonați de doamnele Florentina-Oana Stan și Georgeta Ion, au confecționat mărțișoare tradiționale.

Elevii și preșcolarii și-au dat frâu liber imaginației și, sub îndrumarea coordonatorilor, au decorat figurine din lut cu semne grafice, motive de primăvară, etc.

Figurinele din lut au reprezentat costume populare, ii și farfurii .

Mărțișorul este un obicei vechi, și se crede că purtătorul va fi puternic și sănătos pentru anul care vine. În societatea românească tradițională, mărțișorul îndeplinea o funcție de protecție. Posesorul său era protejat împotriva bolilor și nenorocului, mărțișorul fiind considerat un talisman norocos. Este, de asemenea, un simbol al primăverii care vine. De obicei,  femeile  îl poartă pe haine, aproape de inimă, până în ultima zi a lunii martie, când martișorul este legat de ramura unui copac.

 

În vremurile moderne, și mai ales în zonele urbane, Mărțișorul a pierdut cele mai multe proprietăți de talisman și a devenit mai mult un simbol al sosirii primăverii, prieteniei, iubirii, aprecierii și respectului.

„Cine poartă mărțișoare

Nu mai e pârlit de soare!

 

2020-03-11T10:14:11+00:00 martie 2nd, 2020|0 Comments

Leave A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.