Zilele Europene ale Patrimoniului, 17 Septembrie 2016

Ediția a XXIV-a 2016 în România

.       Începând cu anul 1992, luna septembrie a adus în calendarul activităților culturale românești evenimentul ZILELE EUROPENE ALE PATRIMOIULUI, eveniment organizat la inițiativa comună a Consiliului Europei și a Uniunii Europene. Dedicat nu doar vizitării monumentelor istorice și a siturilor arheologice, evenimentul a adus în discuție teme variate și întotdeauna de actualitate cu privire la cunoașterea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural.

foto zep fb

În anul 2016 tema generală europeană sub care se vor desfășura evenimentele din cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului este ,,Patrimoniul și comunitățile”. În România, cea de-a XXIV-a ediție a ZEP va avea loc pe 17 septembrie și va avea ca temă:

ROLUL DETERMINANT AL COMUNITĂȚILOR LOCALE ÎN ACTIVITATEA DE DEFINIRE ȘI PROTEJARE A PATRIMONIULUI LOCAL.
Muzeul Județean Ialomița se alătură, ca în fiecare an, inițiativei europene propunând un program cultural deosebit. Pe lângă vizitarea expozițiilor de la sediul central din Slobozia și a celor din teritoriu – Baza de Cercetare și Expunere Muzeală Orașul de Floci și Așezământul de Artă și Cultură Religioasă Maia-Catargi, începând cu data de 16 septembrie, muzeul organizează expoziția:

PATRIMONIUL CULTURAL MOBIL RECUPERAT – EFORTURI REUNITE.

Protejarea patrimoniului cultural mobil, recuperarea acestuia atunci când se află în pericol reprezintă două dintre cele mai importante obiective pe care orice muzeu trebuie să le aibă.

În vederea realizării acestor obiective, o bună colaborare instituțională atât la nivel județean, cât și național, este vitală. În acest scop, Muzeul Județean Ialomița menține o legătură constantă cu Direcția Județeană de Cultură Ialomița și cu Serviciul de Investigații Criminale din cadrul I.P.J. Ialomița. Nu de puține ori, vigilența reprezentanților poliției a condus la recuperarea diferitelor obiecte de patrimoniu care, altfel, ar fi ajuns pe mâna rețelelor de traficanți de obiecte de patrimoniu sau chiar distruse pentru totdeauna.

Grija pentru patrimoiul cultural nu se manifestă, însă, doar la nivel instituțional. Din permanentul contact menținut cu comunitatea locală, se naște adesea dorința unor membrii ai acesteia de a împărtăși cu ceilalți bucuria intrării în contact nemijlocit cu istoria. Astfel, muzeul își îmbogățește patrimoniul și prin donațiile fiecărei persoane, ale oricui înțelege și respectă valoarea estetică sau educativă, spirituală pe care o poartă un simplu obiect.

Expoziția PATRIMONIUL CULTURAL MOBIL RECUPERAT – EFORTURI REUNITE, încearcă să transmită publicului speranța că, reunindu-ne eforturile, patrimoniul cultural mobil aflat uneori în pericolul de a fi distrus intenționat sau prin nepăsare, ori pur și simplu uitat, poate fi protejat și transmis mai departe, celor pentru care noi, cei de azi, mâine nu vom mai fi decât istorie.

2017-09-22T13:07:38+00:00 septembrie 7th, 2016|0 Comments

Leave A Comment