18 aprilie – Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor
În fiecare an, pe data de 18 aprilie, este sărbătorită în întreaga lume Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor, ca mod de prezervare în mentalul colectiv al importanței pe care protejarea acestora le au pentru păstrarea patrimoniului cultural-istoric, în contextul respectului pentru trecut și al educării tinerei generații în spiritul conservării lor.
La nivelul județului Ialomița, potrivit statisticii Ministerului Culturii, există un număr de 227 de monumente istorice: situri arheologice, lăcașuri de cult, așezări, necropole, conace, ziduri de fortificație, clădiri de interes public etc., fiecare dintre ele cu propria poveste despre istoria acestor locuri.
Dintre acestea, amintim Situl arheologic national prioritar „Orașul de Floci” (comuna Giurgeni), locul de naștere al voievodului Mihai Viteazul, acolo unde specialiștii Muzeului Județean Ialomița au scos la lumină vestigii medievale de o inestimabilă valoare istorică.
De asemenea, pe arealul Așezământului de Artă și Cultură Religioasă „Maia Catargi” (comuna Maia), secție a Muzeului Județean Ialomița, există Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, monument istoric, în cavoul căreia își doarme somnul de veci Barbu Catagiu, întâiul prim-ministru al Principatelor Unite, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza (1862).
Un alt punct important pe lista monumentelor istorice ialomițene este Conacul Bolomey (comuna Cosâmbești), recent reabilitat printr-un proiect al Consiliului Județean Ialomița, cu un important potential de dezvoltare turistică a zonei municipiului Slobozia.
Celebrarea în fiecare an, în data de 18 aprilie, a patrimoniului construit al umanității este una dintre inițiativele Consiliului Internațional al Monumentelor şi Siturilor și a fost sărbătorită prima oară în anul 1982, urmărind să atragă atenția opiniei publice asupra diversității, a stării de conservare a patrimoniului imobil, precum și a importanței acestuia în dezvoltarea durabilă a comunităților.
(18 aprilie)