Conacul Bolomey este localizat în comuna Cosâmbești, la 5 km de Slobozia. Din anul 2003 monumentul istoric și de arhitectură a fost inclus în patrimoniul Muzeului Județean Ialomița.

Construit în anul 1898 de o echipă de meșteri italieni, acesta a rămas până în zilele noastre o construcție reprezentativă pentru arhitectura conacelor din estul Câmpiei Române.

Din anul 1932 a intrat în posesia lui Constantin Bolomey. Pe moșia acestuia se mai găseau și o biserică de mici dimensiuni, un parc dendrologic, o pădure, o livadă, o orezărie, crescătorie de animale, cărămidărie și câteva anexe, din care se mai păstrează doar una.

Regimul instaurat după al doilea război mondial i-a conferit o exploatare care l-a degradat rapid, conacul deservind ferma din Bora, pe post de crescătorie de pui și CAP-ul din Cosâmbești, ca depozit de legume și îngrășăminte.

În anul 1997 conacul Bolomey a intrat în programul de restaurare al Ministerului Culturii și Cultelor. Pentru conservarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentului, Oficiul Național pentru Protejarea Patrimoniului a executat în anul 2001 lucrări preliminare care însă au fost sistate din cauza lipsei de fonduri.

Starea actuală de conservare a monumentului este precară. Lipsa lucrărilor de restaurare au condus la pierderea în proporție de 90% a acoperișului, fapt ce a antrenat degradarea rapidă a zidăriei (interioară și exterioară) tuturor celor patru fațade, a întregii tencuieli desprinsă de pe aproape toată suprafața clădirii.