Colecția de artă și cultură religioasă este constituită din aproximativ 1200 de obiecte de artă: pictură grafică, artă decorativă, sculptură, dar și icoane pe lemn (secolele XVIII–XIX), vase și carte de cult, ca și veșminte preoțești la care se adaugă fragmente restaurate din fresca bisericii de la Dridu—Sărindar (secolul al XVIII-lea). De asemenea, tot în patrimoniul Muzeului Județean Ialomița intră și Colecția de Artă și Cultură Religioasă Maia-Catargi compusă din icoane pe lemn, sticlă, metal, carte religioasă și de cult, veșminte preoțești și vase de cult datate la secolele XVIII–XX.

Colecția de artă Pictor și inginer Nicolae și Zamfira Tuzlaru, donată Muzeului Județean Ialomița în toamna anului 2001 de către pictorul și colecționarul Nicolae Tuzlaru, reprezintă o „zestre“ de o valoare artistică deosebită pentru patrimoniul muzeului.

Colecția cuprinde foarte multe lucrări de pictură și grafică, unele dintre ele purtând semnătura unor nume de mare rezonanță în lumea artistică: EleutheriadeAurel Cojan, G. Labin, DărăscuS. MütznerR. Schweitzer-CumpănaH. H. CatargiPiliuțăRessuA. Verona, A. Phoebus, Steriadi, L. Bakst, E. StoenescuIserȘiratoVictor BraunerC. Baba, dar și tablouri ale pictorului Tuzlaru: peisaje, naturi statice, portrete, precum și seria tablourilor pictate numai în culori de plante, tehnica personală a pictorului Tuzlaru.

Aici regăsim și obiecte bisericești, precum icoane pe lemn, icoane pe sticlă (școala Transilvăneană, școala de la Novgorod de secolele XVIII, XIX), sfeșnice din bronz, alamă argintată, cădelnițe și crucifixuri.

Secțiunea „Artă Decorativă“ conține foarte multe piese: obiecte (vase) decorative de faianță chinezească Zatuma (secolul al XVIII-lea), obiecte miniaturale precum dulăpioare și casete chinezești, evantai, albume cu coperți și decor în fildeș (japoneze), farfurii decorative de secolul al XIX-lea (Limoges—France, Rosenthalle, Bavaria, Birmingham) etc.