Muzeul Județean Ialomița anunță deschiderea expoziției ,,Deportarea în Bărăgan – 70 de ani”, vineri, 18 iunie, ora 11:00.

            Expoziția este realizată de Muzeul Județean Ialomița, în parteneriat cu Fundația Academia Civică și cu Asociația Foștilor Deportați în Bărăgan. Expoziția itinerantă foto-documentară ,,Rusaliile Negre: deportarea în Bărăgan” cuprinde 28 de panouri expuse cronologic și tematic. Aceasta aparține Centrului Internațional de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței – Fundația Academia Civică.

            Cărțile despre deportările în Bărăgan aparțin Asociației Foștilor Deportați în Bărăgan, iar celelalte obiecte expuse fac parte din patrimoniul Muzeului Județean Ialomița.        

            DEPORTAREA s-a declanșat în noaptea de Rusalii, 17 spre 18 iunie 1951, cuprinzând 297 de localități, 12.791 de familii, peste 40.300 de persoane din cele trei județe Timiș, Caraș – Severin și Mehedinți.

            Aceasta a fost o deportare în masă ce avea ca scop înlăturarea adversarilor politici ai comuniștilor de la sate, dislocarea ,,elementelor suspecte” din zona de frontieră cu Iugoslavia și distrugerea proprietății private țărănești. Sub amenințarea armelor, îmbarcați în 6200 de vagoane de marfă, cu cât se putea încărca într-o căruță, români, sârbi, germani, bulgari, unguri, basarabeni, bucovineni, macedoromâni ș.a. vor da viață celor 18 noi așezări în câmpia Bărăganului.

            Din cauza situației internaționale, pe la mijlocul anului 1955, și evenimentele au luat o nouă întorsătură, în sensul că organele de stat și partid să fie puse în ipostaza să reexamineze oportunitatea acestei măsuri neconstituționale, draconice și absurde. Din toamnă a pornit și zvonul de neoprit, că se vor întoarce acasă, ceea s-a și adeverit mai târziu. Procesul reîntoarcerii s-a încheiat în prima jumătate a anului 1956, cu excepția a 300 de familii care au rămas în continuare.

Sursa: Miodrag Milin, Țvetco Mihailov, Andrei Milin Sârbii în Golgota Bărăganului,  Editura Mirton Timișoara, 2016