ZILELE EUROPENE ALE PATRIMONIULUI
Muzeul Județean Ialomița participă și în acest an la „Zilele Europene ale Patrimoniului”, eveniment de anvergură continentală, aflat la a XXX-a ediție!
În România, în acest an, manifestarea are loc sâmbătă, 16 septembrie, când instituțiile de profil din întreaga țară își deschid porțile pentru vizitatori, având ca obiectiv principal sensibilizarea publicului cu privire la bogăția și diversitatea culturală a acestei zone a Bătrânului Continent.
Tema aleasă de Consiliul Europei pentru anul 2023 este „Patrimoniul cultural și comunitatea locală”.
În acest context, Muzeul Județean Ialomița organizează VINERI, 15 SEPTMBRIE, ora 10:00, în avanpremiera „Zilelor Europene ale Patrimoniului”, la Baza de Cercetare și Expunere Muzeală „Orașul de Floci”, comuna Giurgeni, o activitate muzeal-educațională, sub egida „Arheolog pentru o zi”, în parteneriat cu Școala Gimnazială Giurgeni. Elevii, însoțiti de cadrele didactice și de părinți, vor pătrunde în tainele arheologiei, pe situl din această zonă, acolo unde au fost scoase la lumină vestigii ale vieții cultural-materiale de secol XV-XVIII.
A doua zi, SÂMBĂTĂ, 16 SEPTEMBRIE, între orele 10:00 și 16:00, Baza de Cercetare și Expunere Muzeală „Orașul de Floci” va fi deschisă marelui public cu titlu gratuit, ghidajul urmând a fi efectuat de personalul muzeului, specializat pe tematica patrimoniului existent.
Vor putea fi vizitate expoziția de sit, deschisă în incinta bazei, precum și parcul arheologic propriu-zis, întins pe o suprafață de aproximativ 7 ha, acesta este compus din vestigiile restaurate ale mai multor monumente: Biserica nr. 1, Biserica nr. 2, edificiul cu contraforturi, casa cu fundație de piatră și un atelier de prelucrare a osului, monumente datate în perioada secolelor XIV–XVII.