ZIUA CULTURII NAȚIONALE LA SLOBOZIA!
Momente cu profundă rezonanță spirituală la Sala Europa a Consiliului Județean Ialomița! Ziua Culturii Naționale, ziua de 15 Ianuarie, data la care, acum 174 de ani se năștea la Ipoteștii Botoșanilor, poetul Mihai Eminescu, a fost sărbătorită printr-un spectacol artistic la care și-au dat concursul instituțiile de cultură de sub autoritatea Consiliului Județean Ialomița – Centrul Cultural „Ionel Perlea”, Muzeul Județean Ialomița, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ialomița și Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu”.
Seara a fost deschisă de Elena Pacală, director al Direcției Județene pentru Cultură Ialomița, cu o scurtă evocare a importanței pe care o are actul cultural în contextul evoluției societății actuale.
Invitata de marcă a serii a fost cunoscuta actriță a Teatrului Național București, Lamia Beligan, cu un moment poetic din versurile marilor poeți români.
Muzeul Județean Ialomița a participat la acest eveniment cu o proiecție video despre creația eminesciană.
Au încântat publicul prezent în sală tinerii actori în devenire ai Centrului Cultural „Ionel Perlea”, cu un moment teatral sub egida „Corespondențe Mihai Eminescu – Veronica Micle”, poeții din Asociața Culturală „Helis” întregind semnificația spirituală a manifestării cu recitări din propriile creații.
În cadrul evenimentului au fost acordate, de asemenea, premiile Concursului Național de Creație Literară/Eseu „Mihai Eminescu”, ediția a XV-a, organizat de Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” și Colegiul Național „Mihai Viteazul” Slobozia.
Seara s-a încheiat pe acorduri muzicale pe versuri de Mihai Eminescu, susținute de Ansamblul Folcloric „Doina Bărăganului” al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ialomița – soliști: Ionuț Cocoș și Nicoleta Rădinciuc-Vlad.
Managerul Muzeului Județean Ialomița, dr. Florin Vlad, apreciază că „actul cultural în esența sa este unul menit a ne îmbogăți sufletele cu valențele sale spirituale. Cultura, prin gama largă de elemente constitutive – literatură, muzică, pictură, sculptură etc., are și rolul de a transmite generației de mâine valorile autentice, dar și elemente fundamentale din istoria acestui neam. Este ceea ce avem ca prioritate în cadrul Muzeului Județean Ialomița, vorbind aici despre protejarea patrimoniului cultural-istoric pe care îl deținem.”
(15 ianuarie 2024)