
Ziua Culturii Naționale este o sărbătoare națională, care are loc anual în România pe 15 ianuarie cu scopul de a promova cultura, arta, și efortul academic. Ziua de 15 ianuarie, a fost aleasă ca Zi a Culturii Naționale, întrucât reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu .
Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoşani. A fost poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, considerat de criticii literari drept cel mai important poet din literatura română. A fost membru activ în societatea ”Junimea” şi a lucrat ca redactor la ziarul „Timpul”. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena, apoi la Berlin. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu – reunite în 46 de volume ce cuprind aproximativ 14.000 de file – au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în şedinţa din 25 ianuarie 1902. Poetul a murit la 15 iunie 1889, la doar 39 de ani, la Bucureşti, iar în 17 iunie a fost înmormântat la cimitirul Bellu. A fost ales, post-mortem (28 octombrie 1948), membru al Academiei Române. ‘Luceafărul’, ‘Floare albastră’, ‘Lacul’ sau ‘Revedere’ sunt testamentul literar al poetului. Poemul Luceafărul se află în Guiness Book of Records.
Eminescu a fost o personalitate copleşitoare, care i-a impresionat pe contemporani prin inteligenţă, memorie, curiozitate intelectuală, cultura de nivel european, bogăţia şi farmecul limbajului. Din acest motiv putem spune că ”fără Eminescu am fi mai altfel şi mai săraci”, potrivit criticului literar Tudor Vianu.
Cultura este fundamentul necesar oricărei dezvoltări autentice și durabile, fiind un atribut esențial al identității nationale. Componenta culturală este caracteristica unui standard calitativ ridicat al vieții spirituale, individuale și sociale, iar creșterea profesionalismului și accesului la cultură, in general, conduc la un nivel calitativ superior al vieții.
La consolidarea identității culturale a județului Ialomița au contribuit numeroase personalități marcante, cum ar fi: Ionel Perlea – compozitor, dirijor și pedagog Gheorghe Acsinteanu – poet și prozator, Mihai Petrescu – pictor, Ștefan Bănulescu – prozator, Tiberiu Ghițescu – profesor universitar, medic chirurg, unul dintre fondatorii chirurgiei cardio-vasculare din România, George Folescu – cântăreț și actor, Ion Albeșteanu – interpret de muzică populară, dirijor, folclorist, Florin Constantinescu – poet și redactor, Seiciu Petre – medic primar, membru corespondent al Academiei de Stiințe Medicale, Florea Mâinea – om de cultură, jurist, editor, Dinu Ion Constantin – poet, Mihai Ungheanu – critic literar, Gheorghe Petre – artist plastic, Ion Marin – publicist și prozator, Nicolae Ion-Bordei – meteorolog și hidrolog, doctor în geografie etc.
Muzeograf,
Marin Mioara